2011. július 15., péntek

Nyírfacukor - Xukor

Egyik blogger társam jobb oldali menüjében lettem figyelmes egy bannerre és benne a Xukor szóra. Gyorsan rá is kattintottam, aztán sorban még sok más oldalra is, ami erről az igazán nagyszerűnek tűnő termékről szól.

Xilit, Xylit, Xyilitol, Xilovit - ezeken a neveken is találkozhatsz még a termékkel. De mitől is olyan nagyszerű?
Édesítő erejében, és külsejében szinte nem is különbözik a legtöbb ember által megszokott kristálycukorhoz.
Viszont: kalóriaszegény, alacsony a glikémiás indexe, lassú a felszívódása, nem emeli a vércukorszintet, fogyasztásakor nincs inzulin reakció.

Ez a C5-H12-O5. kémiai képletű anyag megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben is, de leggyakrabban a nyírfából vonják ki - ebből eredően nevezik nyírfacukornak, de kukoricacsutkából is állítanak elő ilyen cukrot.

Tehát cukorbetegek is fogyaszthatják :)

Sajnos az ára elég borsos, a legalacsonyabb, amit most találtam - 1700 huf/kg, de csak 10 kg feletti mennyiségtől, az alatt 1800-1900 huf.

Van még néhány tulajdonsága, ami miatt mindenre nem alkalmas:
- baktériumölő hatású, így bár bakteriális eredetű megbetegedésekre jótékony hatással van, kelt tészták készítésére nem alkalmas, mert az élesztő gombák sem tudnak szaporodni benne.
- a másik talán kevésbé fontos tulajdonsága, hogy karemellizálni nem lehet, de talán ezt még túl éljük :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése