A legegyszerűbb dolgod akkor van, ha csak egy személyre főzöl. Ha csak magadra kell főznöd, eleve csak olyan élelmiszert fogyasztasz, amit lehet. Nem kell "kerülgetned" a családtagokat. Persze ez a ritkább eset, de akkor is induljunk most innen. Kezdjük tehát az elején.
Nagyon egyszerűen képzeld el: Minden hozzávalót nyersen mérj le. Az elkészült étel összes szénhidráttartalmát oszd el annyi fele, ahány adagra szétosztod az elkészült ételt.
Például egy nagyon egyszerű és finom ebéd, a
Túrós tészta (2 adag)
10 dkg tészta
só
túró 20 dkg
tejföl 2 dl
szalonna - ha nem kell a súlyodra figyelni
A tésztára a csomagoláson feltüntetett szénhidráttartalommal számolj, az általában kb 70 gr körüli 100 gr-onként.
Ebben az esetben az egész étel szénhidráttartalma így néz ki:
a tészta tartalmaz 70 gr szénhidrátot, a túró 8 gr, a tejföl 8 gr > ez összesen 86 gramm, aminek, ha a felét eszed meg egyszerre, az 43 gr szénhidrát.
Még egy kis könnyű levest vagy diabetikus süteményt ehetsz hozzá ebédre :)
Ha a Túrós tésztát édesen szereted, akkor keverj hozzá mesterséges édesítőszert, aminek nincs szénhidráttartalma, vagy cukorpótlót, de azt akkor számold is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése