2011. július 16., szombat

Jázminpakóca - azaz stevia

Ezt a növényt már évszázadok óta fogyasztják a dél-amerikai indiánok. Tehát egy 100 %ban természetes édesítőről van szó. Itthon talán még kevéssé ismert, de remélhetőleg hamarosan el fog terjedni ez is.

Számos hasznos tulajdonsága közül néhány:

  • kalóriatartalma nulla
  • szénhidrát mentes
  • glikémiás indexe nulla
  • segíti az emésztést
  • gyulladáscsökkentő

Sokkal édesebb, mint a cukor, így nagyon kevés kell belőle. Viszont ott, ahol a cukor nem csak az édes íz miatt szükséges, nem feltétlenül jelent megoldást, mivel a néhány csepp oldat, vagy gramm por nem tölti meg a tepsiben a cukor helyét. De erre is vannak megoldások, csak keresni kell :)

Amiben különbözik a cukortól

  • nem karamellizálható
  • van egy sajátos utóíze - ízlés dolga eldönteni, hogy ez jó vagy rossz
  • "túladagolva" kesernyés lehet az íze
Próbáld ki - büntetlenül -, mielőtt mesterséges édesítőszerhez fordulnál, ha éppen valami édességre vágysz :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése