2011. július 28., csütörtök

Mérőcske

Egy hozzászólás adta az ötletet ehhez a témához. Nagyon fontos mindenkinek, aki mérve főz, hogy miből mennyit kell illetve lehet enni egy-egy étkezésre. Eleinte elég nehéz így elkészíteni az ebédünket, rá kell érezni a titkára, de idővel már ránézésre is tudja az ember, miből mennyit ehet. :)
Idézek a hozzászólásból:


"Nem kell lemondani a rizs, tarhonya, tésztafélék fogyasztásáról sem, de szigorúan ki kell számolni a mennyiséget. Íme a trükk: először szárazon kiméred, megfőzöd, majd evőkanállal kiméred ismét, hogy megfőve hány kanállal tesz ki. Hiszen megdagad. Így a családnak főzött adagból ki tudod könnyed szedni a saját mennyiségedet.
1 evőkanál száraz tészta 1 dkg-8g szénhidrátot tartalmaz.
1 evőkanál rizs 2 dkg-16g szénhidrátot tartalmaz. "



És íme még néhány mennyiség, amit gyakran használtam a főzés során.
1 mokkáskanál olaj ... 0,5 dkg ... 5gr
1 evőkanál olaj ... 1,5 dkg ...15 gr
1 evőkanál tejföl ... 2 dkg ... 20 gr
1 evőkanál tej ... 0,25 dl ... 1,25 gr


1 csapott evőkanál liszt ... 1 dkg ... 10 gr
1 púpos evőkanál liszt ... 2 dkg ... 20 gr
1 lapos evőkanál búzadara ... 1,5 dkg ... 10 gr
1 lapos evőkanál zsemlemorzsa ... 1 dkg ... 10 gr


Szinte bármit ki tudsz így mérni, csak egyszer kell a súlyát pontosan lemérned, utána kis-, és nagykanállal már könnyedén tudsz vele számolni: szójagranulátum, zabpehely, zabkorpa, keményítő, joghurt, kefir stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése