2011. október 6., csütörtök

Amikor mérni kell a vércukor szintet

Annak a kismamának, aki nem "csupán" diétára lett utasítva, de rendszeresen inzulint is kell, hogy kapjon van még egy fontos teendője: a rendszeres vércukor szint mérés.

Miért van erre szükség?
A rendszeres (napi 3-5 alkalommal történő) mérés segít abban, hogy a kismama felmérje, hogy étkezések után 1-2 órával a szervezete hogyan reagál az egyes élelmiszerekre: mennyivel emelkedik meg a vércukor szintje. Illetve az éhgyomri mérések pedig a kapott inzulin hatékonyságát segítenek ellenőrizni. Ráadásul egy hirtelen rosszullét okát is segíthet kideríteni: túlságosan magas vagy alacsony vércukor is lehet a bűnös.

Mivel lehet mérni?
Sokféle vércukor mérő készülék kapható már, érdemes körülnézni a piacon, hiszen az árak is elég változatosak. Sok termék - műszer illetve tesztcsík - élvez már TB támogatást is.

Hogy működik?
Maga a mérés először egy aprócska szúrást: egy vércseppet igényel. Eleinte ez ijesztő lehet, de mára már olyan speciális szúró tűk kerültek kifejlesztésre, amivel szinte fájdalom nélkül nyerhető a szükséges csepp, és még gyorsan be is gyógyul a szúrás helye. Ettől tehát ne féljen senki.

A vércsepp kémiai reakcióba lép a tesztcsíkon levő reagens anyaggal, a változás pedig megmutatja a vércukor szintet színváltozás (fotometriás módszer) vagy elektromos változás (szenzoros módszer) segítségével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése