2011. október 8., szombat

Miért kell diétázni?

Ha valakiről kiderül, hogy cukorbetegsége van, akár terhességi, akár 1-es vagy 2-es típusú diabétesz, mindenképpen diétáznia kell. Ez elengedhetetlen részévé válik az életének.

A diétával segítünk a szervezetnek abban, hogy az anyagcsere megfelelően tudjon működni. Amennyiben a diéta önmagában nem elegendő, akkor következnek a vércukor szintet csökkentő tabletták vagy súlyosabb esetben az inzulinos kezelés.

A diéta nem más, mint az az étrend, amelynek célja, hogy a vércukorszint ne legyen sem túl magas, sem túl alacsony.
Fontos tudni, hogy nem állandó szinten tartja, hiszen a vércukor érték egy folyamatosan változó érték: étkezésről étkezésre megemelkedik, két étkezés között pedig csökken. Cél, hogy a kiugró értékeket elkerüljük.

A diéta segít továbbá abban is, hogy a testsúly optimális legyen: én 8 kg-t híztam a terhességem során. Ezt már addigra "elértem", amikorra kiderült a terhességi cukor, és a terhességem hátralevő részében szinte nem is gyarapodott már a súlyom: 8 és 9 kg között változott a hízásom, szüléskor éppen 8 kg volt.

A diéta és a testsúly optimalizálásán kívül még fontos a rendszeres testmozgás. Hatásairól pedig majd egy külön bejegyzésben részletesen is írok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése