2011. október 29., szombat

Mi az inzulin?

Miközben számos bejegyzést közzétettem már a terhességi cukorbetegség kapcsán, arról, ami az alapja ennek az egész témának, még szinte nem is esett szó. Sokan nem is tudják, meg talán nem is érdekli őket, mi is okozza valójában a problémát, és persze a statisztikákból én is látom, hogy legtöbben a mintaétrendet keresitek, de azért erről is szólnék egy pár szót :)

Csak röviden - és nem tudományos szakfolyóirat szinten:
Az inzulin valójában egy hormon, aminek az anyagcsere szabályozásban van nagyon fontos szerepe. A hasnyálmirigyben termelődik, az úgy nevezett Langerhans szigetek béta-sejtjeiben.

Mit is szabályoz? A szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjét. Segít, hogy a sejtek a glükózt, káliumot és aminosavakat fel tudják venni.

Amennyiben nincs jelen a szervezetben inzulin, vagy nem elegendő, akkor a sejtek nem tudják a glükózt "megenni", így nincs energiaforrásuk. A glükóz a vérben marad, a máj saját inzulin termelése akár a duplájára is nő, és megemelkedik a vércukorszint. A tartósan magas vércukorszint pedig különféle szövődmények kialakulásához vezethet. Kismamák esetében a születendő baba életét is negatívan befolyásolhatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése