Ez egy szám, minden élelmiszernek van, és azt mutatja meg, milyen az élelmiszer vércukor emelő hatása. A skála 0-100-ig terjed.
- Alacsonynak számít 0-40 között.
- Közepes értékről beszélünk, ha ez a szám 40-60 közé esik
- Magas a 60 feletti érték
Van olyan élelmiszer, aminek alacsony ugyan a szénhidráttartalma, de magas a GI-je, az hirtelen megemeli a vércukorszintet: gyorsan felszívódik, ilyen például a görögdinnye.
Aminek mindkét értéke magas, azt jobb elkerülni: ilyen élelmiszer például a mazsola (ami ugye egyáltalán nem ajánlott cukorbetegeknek), a fehér rizs, vagy éppen a kukoricapehely.
Számtalan táblázat található a világhálón, ami az egyes termékeknek tartalmazza mind a szénhidrát tartalmát, mint a GI értékét, de érdemes azt is tudni, mi minden lehet, ami a GI-t befolyásolja:
- Minél rostosabb, annál kisebb az étel GI értéke
- Fehérje: ha fehérjedús ételt eszünk, az csökkenti a vele fogyasztott étel GI-jét.
- Minél hosszabban főzünk egy ételt, annál gyorsabban fog felszívódni, miután megettük.
- Ha valami savasat fogyasztunk az étellel, az is csökkenti a GI-t. (pl citromlé, ecet a salátára)
- A feldolgozás: minél több beavatkozás történik az ételbe, annál magasabb GI-je lesz: aprítás, turmixolás, a gabona őrlése
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése