2012. április 26., csütörtök

Glikémiás index

Na, valami, amiről még egyáltalán nem ejtettem szót, pedig ez is fontos.

Ez egy szám, minden élelmiszernek van, és azt mutatja meg, milyen az élelmiszer vércukor emelő hatása. A skála 0-100-ig terjed.
  • Alacsonynak számít 0-40 között.
  • Közepes értékről beszélünk, ha ez a szám 40-60 közé esik
  • Magas a 60 feletti érték
Ha alacsony glikémiás index-ű élelmiszert fogyasztunk, kevesebb szénhidrátot juttatunk a szervezetünkbe.
Van olyan élelmiszer, aminek alacsony ugyan a szénhidráttartalma, de magas a GI-je, az hirtelen megemeli a vércukorszintet: gyorsan felszívódik, ilyen például a görögdinnye.

Aminek mindkét értéke magas, azt jobb elkerülni: ilyen élelmiszer például a mazsola (ami ugye egyáltalán nem ajánlott cukorbetegeknek), a fehér rizs, vagy éppen a kukoricapehely.

Számtalan táblázat található a világhálón, ami az egyes termékeknek tartalmazza mind a szénhidrát tartalmát, mint a GI értékét, de érdemes azt is tudni, mi minden lehet, ami a GI-t befolyásolja:
  • Minél rostosabb, annál kisebb az étel GI értéke
  • Fehérje: ha fehérjedús ételt eszünk, az csökkenti a vele fogyasztott étel GI-jét.
  • Minél hosszabban főzünk egy ételt, annál gyorsabban fog felszívódni, miután megettük.
  • Ha valami savasat fogyasztunk az étellel, az is csökkenti a GI-t. (pl citromlé, ecet a salátára)
  • A feldolgozás: minél több beavatkozás történik az ételbe, annál magasabb GI-je lesz: aprítás, turmixolás, a gabona őrlése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése