2012. január 15., vasárnap

Diabetológus vs dietetikus

Hát ez a cikk miattam íródott. Kezdő cukrosként nem tudtam, hogy a kettő ugyanaz, vagy valami teljesen más? És hát persze, hogy más... :)

Tehát, akkor ki kicsoda egész pontosan?

Lássuk először is a  dietetikust:
Ő egy olyan szakember, aki a táplálkozásban tud segíteni - úgy általában, és célirányosan is. A helyes étrend összeállításában, legyen az bármilyen szempont szerint: egészségeseknek, táplálék allergiásoknak, daganatos betegséggel küzdőknek vagy éppen cukorbetegeknek.
Dietetikushoz akkor is fordulhatunk tehát, ha semmi bajunk nincs, és szeretnénk, ha ez így is maradna, de akkor is, ha valamilyen speciális étrendre van szükségünk betegségünk vagy érzékenységünk miatt.

Ki akkor a diabetológus?
Ő orvos, aki egy speciális ágával foglalkozik az orvostudománynak, nevezetesen a diabétesszel vagyis a cukorbetegséggel. Annak megelőzésével és gyógyításával.Ő tud segíteni abban , hogy gyógyszeres kezelés kell, vagy diéta is elegendő a betegség kezelésére. 
Hozzá tehát akkor fordulhatunk, ha felmerül a gyanú, hogy cukorbetegek vagyunk - esetleg van rizikófaktor, és pont elkerülni szeretnénk a betegség kialakulását, vagy, ha már be is igazolódott, hogy ezzel a betegséggel kell megbirkóznunk..

Átfedi egymást a két szakma, és terhességi cukros kismamaként mindkét szakember tud Neked segíteni, de a kettő (dietetikus és diabetológus) határozottan nem ugyanaz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése