2012. február 18., szombat

Csodás lilás: a cékla

Szeretem inni, meg nehéz ételek mellé "savanyúságnak", ami persze többnyire nem savanyú, de azt csak nemrég tudtam meg, milyen egészséges.

Tudtad?
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz pektint, ami többek között a vékonybélben gátolja a tápanyagok felszívódását, így a hatása cukorbetegként is különösen fontos. A szénhidrát anyagcserét is befolyásolja, ezért a vércukor ingadozás kevésbé jellemző a fogyasztása mellett.

Többféle vitamint is tartalmaz, amik közül viszont a folsavat emelném ki elsősorban, hiszen ez a terhesség során különösen fontos. De B1 és B2 vitamin tartalma is magas.

Kismamaként, ha megbetegszel, sok gyógyszert nem szedhetsz, terhességi cukrosként újabb néhány kiesik, de a cékla a népi gyógyászatban ősidők óta használt láz és fájdalom csillapító, ráadásul az emésztést is segíti.
De még a koleszterint szintet és a magas vérnyomást is segít rendben tartani.

A pozitív tulajdonságait még igen hosszasan sorolhatnám, de ezeket már sokan megírták előttem, maradjunk csak a terhességi cukor témánál.
Ásványai anyagok közül többek között magnéziumban gazdag, így még abban is segíthet, hogy ne görcsöljön be a lábad :)

Szénhidráttartalma van (5.9 gr), így azzal sajnos számolni kell, a glikémiás indexe pedig sajnos nem alacsony, de közepes, úgyhogy ezek nem is olyan vészes hátrányok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése