2012. szeptember 2., vasárnap

Itt van az ősz itt van újra ...

... és mit is együnk ilyenkor?

 A szervezetünknek nagy szüksége van a feltöltésre a hideg, sötét tél előtt, és azzal teszel magadnak a legjobbat, ha itthon termett idény gyümölcsöt, zöldséget eszel. Tudod, ami igazi napon érett, nem pumpálták fel hogy szebbnek és nagyobbnak látszódjon és nem valami óceánjárón vagy kamion belsejében gázzal érlelték, mire ideért.

Milyen zöldségek szezonja van most?
sárgarépa (8), káposzta (5.7), burgonya (20), sütőtök (16.5), gomba (3-6), karfiol (3.9), cékla (5.9)

Hát a gyümölcsök?
alma (7), körte (12), szilva (13), dió (11.7) - és persze a szőlő, amit most inkább hagyj ki...

Érdemes minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt enni, mert azok úgy a legegészségesebbek! Zárójelben természetesen a 100 gr-ra eső CH tartalmat látod.
Tízóraira, vagy uzsonnára könnyedén beillesztheted ezeket a finomságokat, ami pedig nyersen nem fogyasztható, süsd meg uzsonnára (sütőtök) vagy főzd meg és edd ebédre: például egy finom krumplifőzeléket, leírom, én hogyan csinálom:

Krumplifőzelék
20 dkg burgonya - 40 CH
1 dl tejföl - 4 CH
1 dkg liszt - 7.6 CH /1 lapos evőkanál/
babérlevél


Sós, babérleveles vízben megfőzöm a megpucolt, felkockázott burgonyát. Annyi vízben csak, ami épphogy ellepi. Ha olyan puha, ahogy szeretem, a lisztes tejföllel behabarom. Ha túl sűrűre sikerül, pici vízzel higítom amíg olyan sűrűségű nem lesz, ahogy szeretem,

Ez összesen 51. 6gr CH, így mellé már csak olyan feltétet ehetsz, ami nem tartalmaz szénhidrátot: pl natúr csirkemellet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése